Wiadomości ze świata

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zodiak
    Classic
    • 2010
    • 14

Wiadomości ze świata

bartolo74, Manual czy DSG ??

Skrzyni DSG do diesli 7 biegowych nie ma. Silnikow 1.6TDI nie ma, jak widac tych 2.0TDI 140KM rowniez :lol:

Co smieszniejsze, jesli byl limit to wyczerpal sie do OII, bo jeszcze dwa miesiace temu Superba mozna bylo normalnie zamowic
  • shok
    RS
    • 2009
    • 2070
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wiadomości ze świata

Witam
    Wiem ,że to forum motoryzacyjne.Jednak jak temat się nie przyjmie można go będzie usunąć.Prosiłbym by w tym wątku wklejać jak widzi Polaków świat.Ja wkleje kilka pierwszych ciekawostek :P

i coś z TV
    http://player.omroep.nl/?aflID=11392923 od połowy jest po polsku i angielsku

Tylko prosze o brak komentarzy związanych z rządem i jakąkolwiek partią polityczną.Jak ktoś ma pisać wulgaryzmy tez niech sobie odpuści.Moderatorów prosiłbym by czasem zerkneli na porządek.

Pozdrawiam
    Shok

Komentarz

• eroberto1
      Rider
      • 2010
      • 350

Reportaż jest dobry, niestety znam sytuację w gdzie polak traktutuje tak ukraińców jak w tym reportażu traktowani są polacy.
      2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
        Rider
        • 2010
        • 264

Na świecie jest ogromna dyskryminacja ze wzgledu na pochodzenie i to jest pewne i przykre polacy sa źle postrzegani.
        Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente

Komentarz

• shok
          RS
          • 2009
          • 2070
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Wypowiedź ministra Kampa / Reakcje: „Nie przyjeżdżajcie do pracy do Holandii – dyskryminują nas i grożą deportacją”

„Nie przyjeżdżajcie do pracy do Holandii – dyskryminują nas i grożą deportacją” – 15.02.2011

W dniu dzisiejszym w niemalże wszystkich mediach w Holandii została opublikowana wypowiedź holenderskiego Ministra Pracy i Spraw Socjalnych Henka Kampa, który zapowiada deportację Polaków z Holandii:
          Polskie Radio
          holenderska TV NOS
          Dutch News

@@@Jest to zdarzenie bez precedensu w Unii Europejskiej i oczekiwałbym równie bezprecedensowej reakcji rządu polskiego.@@@

Dyskryminacja Polaków
          Wypowiedź ta jest w sposób oczywisty dyskryminująca dla Polaków jako pełnoprawnych obywateli Unii Europejskiej. Według informacji prasowych podobne deportacje te nie miałyby dotyczyć bowiem Niemców, Francuzów czy tez Brytyjczyków. Niestety wpisuje się ona w atmosferę ogólnej nagonki na Polaków przebywających na terenie Holandii.

Wyobraźmy sobie sytuację, kiedy Polak (taki jak ja) po 15 latach pracy w Holandii traci pracę. W myśl tego, co mówi Henk Kamp zostanie on deportowany wraz z całą rodziną do Polski. Dla dzieci z polskich rodzin taka deportacja będzię traumą na całe życie.

Polacy nie mile widziani w NL
          Rząd Rzeczypospolitej Polskiej powinien poinformować Polaków mieszkających w kraju, że nie jesteśmy mile widziani w Holandii i że w związku z tym Polacy powinni unikać podejmowania pracy w tym kraju. Mam nadzieję, że rada dla innych Polaków, aby unikać podejmowania pracy w Holandii, może rozwiązać problem u źródła. Zapobiegnie rozczarowaniu oraz kłopotom związanym z deportacją i bycia “niepożądanym cudzoziemcem” na terenie Holandii.

Drugim problemem jest to, że pomimo tego, że minister w rządzie Holandii zapowiada deportacje Polaków, to holenderskie biura pośrednictwa pracy pełną parą werbują na terenie Polski naszych rodaków do pracy w Holandii, co tylko przyczynia się do dalszego zaostrzenia konfliktu.

Ograniczenie możliwości werbunku holenderskich biur pracy na terenie Polski do pracy w Holandii powinno uchronić naszych rodaków przed deportacją z Holandii. Rząd Rzeczypospolitej Polskiej powinien podjąć odpowiednie kroki, które ogranicza werbowanie Polaków do pracy w Holandii przez holenderskie biura pośrednictwa pracy na terenie Polski. Wystarczy sprawdzić poniedziałkowe wydanie Gazety Wyborczej, aby przekonać sie jak wiele jest tego typu ofert (zobacz tutaj).

Wielu Polaków wybiera te oferty nie wiedząc, że wkrótce, po utracie pracy w Holandii mogą zostać deportowani i zostać zadeklarowani, jako “niechciani obcokrajowcy” na terenie Holandii. Taki finał kariery na zachodzie jest przeżyciem niewątpliwie traumatycznym i jesteśmy odpowiedzialni za to, aby go oszczędzić naszym rodakom.

Potrzebna riposta Ambasady RP
          Oczekiwałbym, że Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Hadze jak i Rząd Rzeczypospolitej Polskiej, podejmą odpowiednie kroki w reakcji na zapowiedzi ministra Henka Kampa zanim pierwszy transport z Polakami deportowanymi z Holandii wyruszy w kierunku Polski.

Krzysztof Z.
          - rodak mieszkający w Holandii (nazwisko znane redakcji Polonia.nl)

żródło: http://www.polonia.nl/?p=4360

Polacy winni meldowac sie na stale, placic wszystkie podatki (gminne), a jesli juz stana sie bezrobotni i zechca sie starac o zasilek to wyjazd do Polski.
          I takie teorie oficjalnie glosi minister na stronie swojego ministerstwa
          Wiecej tu : http://www.niedziela.nl/forum/viewto...er=asc&start=0 co ciekawe w temacie tym niektórzy Polcy popieraja pomysł by można ich deportować :roll: Media jada po nich a Ci mówią jest dobrze. Taka sobie Targowica :?

W dodatku ani Ambasada ani rząd polski nie widzi problemu. Czy w Polsce panuje zasada mamy kryzys usuńmy np. cyganów czy niemców ,którzy mieszkaja 5-10 lat?

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

mam wrażenie, że podobnie odnosimy się do Rumunów, Białorusinów i Ukraińców, tylko, że jak nas to dotyczy to jest strasznie oburzające

poza tym IMO prawda jest taka, że jak się nie jest "u siebie" to zazwyczaj (!) jest się obywatelem którejś tam kategorii.
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• dwaoka
              Elegance
              • 2010
              • 927

Zamieszczone przez szkoda
              poza tym IMO prawda jest taka, że jak się nie jest "u siebie" to zazwyczaj (!) jest się obywatelem którejś tam kategorii.
              mieszkałem 5 lat za granicą, doskonały język, miałem znajomych, mój przyszły teść mieszka tam od ponad 20 lat, ale i tak nigdy nie będziesz "swój", może to kwestia własnej głowy, ale zawsze czułem się obywatelem drugiej kategorii...
              bkc+dsg

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez szkoda
                mam wrażenie, że podobnie odnosimy się do Rumunów, Białorusinów i Ukraińców, tylko, że jak nas to dotyczy to jest strasznie oburzające
                Czy mógłbyś pokazać jakieś artykuły ,programy w Tv lub wypowiedz jakiegoś ministra . Ja to wkleiłem ot tak sobie by pokazać co daje UE i Układ z Schengen. Wspomniane kraje do niego nie należą . Nigdy też nie spotkałem ani w polskiej TV ,czy na stronach rządowych takich ataków. Po prostu Polacy stali się osłem ofiarnym wykorzystywanym w zbliżających się wyborach.

Spodziewałem się takich odpowiedzi :wink:

Ostatnio jak Holendrzy zechcieli odebrać tureckie paszporty obywatelom posiadająym dwa paszporty holenderskie i tureckie. Zaczeły się demonstracje , wyzwiska od dyskryminacji w Holandii i Turcji itd. Nawet ich kraj ojczysty Turcja zabrał głos w tej sprawie i od pomysłu odstąpiono. A powinni mówić wyjechali dobrze im tak

[ Dodano: Czw 17 Lut, 11 11:30 ]
                http://www.haga.polemb.net/index.php?document=275 Ambasada sie obudziła :lol: Różne rzeczy można mówić ,ale będąc ministrem czy politykiem pasuje wiedzieć co się mówi

[ Dodano: Nie 20 Lut, 11 13:27 ]
                Polskie “hotele” w Holandii

...Sprawa dużych polskich osiedli, zakładanych przez agencje pracy, zainteresowała holenderską opinię publiczną. Popularny dziennik “de Volkskrant” umieścił w weekendowym wydaniu z 12 lutego (w dodatku “het Vervolg”) olbrzymi reportaż na ten temat. Dziennikarze gazety – Alex Burghoorn i Charlotte Huisman – udali się m.in. do Wateringen, gdzie w byłym biurowcu, w pobliżu szklarń i autostrady A4, mieszka około 300 Polaków. Ośrodek prowadzony jest od trzech lat przez agencję Groenflex i Jacoba Jana Vijna, zajmującego się rynkiem nieruchomości. Pracownicy
                za dnia zbierają w szklarniach warzywa lub ścinają kwiaty, po południu wracają do “hotelu” busikami, dostają ugotowany przez polskiego kucharza obiad, a następnie spędzają wieczór i noc w odciętym od reszty świata ośrodku. Co można tu robić? “Po obiadokolacji spotykają się w przeznaczonych dla wszystkich mieszkańców pomieszczeniach – piszą dziennikarze – Pali się tutaj bez przerwy. Telewizja nastawiona jest na program z polskimi teledyskami. Dla tych, którzy są zainteresowani, zaczyna się lekcja niderlandzkiego. Inni zabijają czas, grając w bilarda lub w piłkarzyki. O jedenastej, zgodnie z życzeniem pracodawcy, gasną światłą: jutro znów trzeba wcześnie wstać”. ...

Reszta tu :arrow: http://www.niedziela.nl/archiwum/eniedziela_313.pdf str. 6

Mam nadzieje ,że nikomu ten wątek nie przeszkadza ,ale chciałem troszke przybliżyć Wam nieznaną strone emigracji - często ludzi niewykształconych i nie mających żadnego fachu w ręku. Na ogół przyjeżdzający z niej opowadają jak to się ustawili za granicą i jak to jest im super. A młodzi (czesto w wieku szkolnym - pewnie nie jeden/a z OCP ma taką pocieche ) zapominają ,ze trzeba się uczyć . Bo po co im szkoła jak na zachodzie pieniądze leża na ziemi i wystarczy je tylko podnieść.
                Kiedyś słyszałem: zobaczcie Januszek taki "nieuk" w szkole był a teraz tak ustawił się za granicą :lol: :diabelski_usmiech
                a Ja "głupi" musiałem się uczyć :wink:

[ Dodano: Pon 28 Lut, 11 11:34 ]
                Żeby nie być gołosłownym : http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...ofobia,1602835 co na to rząd Turcji
                A nasz premier ma to gdzieś. Dodam tylko tyle ,że UE się tym już zainteresowała ale widać ani TVP1,TVN,Polsat nic o tym nie wspomniał? hahaha

Unia Europejska oficjalnie skrytykowała postawę holenderskich polityków, a zwłaszcza ministra spraw wewnętrznych Henka Kampa, który powiedział, że wszyscy bezrobotni Polacy przebywający w Holandii powinni zostać deportowani.

Viviane Reding, Komisarz Unii Europejskiej do Spraw Sprawiedliwości, ostrzegła holenderskie władze, że każdy kraj członkowski musi szanować wszystkie zasady UE, także te dotyczące swobody przemieszczania się.

Jeśli Holandia nie dostosuje się do legislacji UE jej Komisja zawrze oficjalne stanowisko w tej sprawie. „Obywatele wszystkich państw Unii są równi i mają te same prawa” – stwierdziła ostro Viviane Reding.

O sprawie zrobiło się głośno kiedy Henk Kamp stwierdził, że wszyscy bezrobotni z Europy Wschodniej, zwłaszcza Polacy, powinni dobrowolnie wrócić do kraju, a jeśli tego nie zrobią powinni zostać deportowani, lub nawet otrzymać status ‘niepożądanego cudzoziemca`.
                źródło: http://www.niedziela.nl/index.php?op...dia&Itemid=128

Komentarz

Pracuję...